Wczoraj
wieczorem wzięłam się za gotowanie bigosu. Zanim nastawiłam "gar"
przejrzałam sporo przepisów. Przepis na mój bigos powstał na bazie moich
doświadczeń kulinarnych oraz doświadczeń innych internautów.
- 3 kg kapusty kiszonej
- mała główka słodkiej kapusty
- 80 dag wołowiny
- 80 dag mięsa wieprzowego
- 2 łyżki smalcu
- kawałek dobrej kiełbasy
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 30 dag śliwek suszonych lub wędzonych
- 2 listki laurowe
- odrobina papryki ostrej i słodkiej
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 kostki rosołowe
- garść grzybów suszonych
- 3 pomidory lub 2 łyżki koncentratu
- sól, pieprz do smaku
Bigos gotuję zazwyczaj przez 3 dni. Gotuję, studzę i znów gotuję. Zazwyczaj w czasie takiego gotowania połowa bigosu znika zjedzona przez domowników:-)
Bigos doprawiamy solą i pieprzem w drugim dniu gotowania (żeby nie nasłoniał).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz