wtorek, 31 października 2017

Bigos

Wczoraj wieczorem wzięłam się za gotowanie bigosu. Zanim nastawiłam "gar" przejrzałam sporo przepisów. Przepis na mój bigos powstał na bazie moich doświadczeń kulinarnych oraz doświadczeń innych internautów.
  • 3 kg kapusty kiszonej
  • mała główka słodkiej kapusty
  • 80 dag wołowiny
  • 80 dag mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki smalcu
  • kawałek dobrej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 30 dag śliwek suszonych lub wędzonych
  • 2 listki laurowe
  • odrobina papryki ostrej i słodkiej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kostki rosołowe
  • garść grzybów suszonych
  • 3 pomidory lub 2 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz do smaku
Kapustę kiszoną umieścić w garnku wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Świeżą kapustę poszatkować, pogotować w oddzielnym garnku około 20 minut, odcedzić na sicie, dodać do kapusty kiszonej. Mięsa umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce smalcu, dodać do garnka z kapustą. Cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, dodać posiekany czosnek, kostki rosołowe i sproszkowane papryki, przesmażyć chwilę, dodać do kapusty. Na patelni podsmażyć pokrojoną bardzo drobno kiełbasę, dodać do bigosu. Do garnka wrzucić wcześniej namoczone, następnie odsączone i posiekane grzyby suszone. Pomidora sparzyć, rozdrobnić, dodać do garnka. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do bigosu.
Bigos gotuję zazwyczaj przez 3 dni. Gotuję, studzę i znów gotuję. Zazwyczaj w czasie takiego gotowania połowa bigosu znika zjedzona przez domowników:-)
Bigos doprawiamy solą i pieprzem w drugim dniu gotowania (żeby nie nasłoniał).



Brak komentarzy:

KLUSECZKOMANIA - Kluseczki (Szpecle)

Kluseczki (Szpecle) przepis podstawowy składniki dla 4-6 osób mąka pszenna 500g sól 1 łyżeczka jajka średnie 5 sztuk woda letni...